«Κάθε άνθρωπος που συναντάς είναι ένα μικρό σχολείο», Συνέντευξη με την Personal trainer & Yoga teacher, Monika Kwiecień

Δεκεμβρίου 14, 2020

Την Μόνικα την είχα «φίλη» μου στο facebook αρκετό καιρό και νομίζω πως την γνώρισα λίγο καλύτερα στην προηγούμενη καραντίνα που βιώναμε. Προσωπικά, θεωρώ πως η πρώτη καραντίνα ήταν «πιο σκληρή», με την έννοια του άγνωστου και του πιο έντονου φόβου, για τους αγαπημένους μας και για το τι επρόκειτο να συμβεί γενικότερα στο μέλλον. Ήταν μια νέα συνθήκη που θα στιγμάτιζε την χρονιά αυτή –τον καθένα ξεχωριστά και με διαφορετικό τρόπο- και που έπρεπε εμείς να μην αφήσουμε τον εαυτό μας να χαθεί μέσα σε ένα χάος σκέψεων, συναισθημάτων και ειδήσεων.

Εκείνο το διάστημα προσπαθούσα με τον εαυτό μου να εμβαθύνω στις σκέψεις μου, να φιλτράρω τα όσα λέγονται εκεί έξω και που με κάποιον τρόπο βρίσκουν χώρο μέσα μας και να δημιουργήσω μια παράλληλη πραγματικότητα, με λιγότερο άγχος, φόβο και ένταση. Εκεί ήταν η κομβική συνάντησή μου με την Μόνικα. Εμφανίστηκε στην αρχική μου ένα βίντεο δικό της που λεγόταν «Διαλογισμός ευγνωμοσύνης». Το πάτησα χωρίς δεύτερη σκέψη, κάπως μηχανικά και έμεινα να την ακούω από την αρχή μέχρι το τέλος.

Η Μόνικα είναι Personal Trainer, Yoga instructor, εργάζεται ως μοντέλο και αγαπάει την συγγραφή. Επίσης ζωγραφίζει και αν μπεις λίγο και περιπλανηθείς στον «χώρο της» (social media) θα σε ζεστάνει η αύρα της και θα σε μαγνητίσει. Είναι φύσει καλλιτεχνικός άνθρωπος.

«Δεν είναι όλες οι ημέρες πρακτικής ίδιες, ούτε το σώμα ή ο νους ακολουθούν πάντα με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, εστιάζεις στο σήμερα με όσα εκείνο φέρει».

Πάντα όταν γνωρίζουμε έναν άνθρωπο αντιλαμβανόμαστε με κάποιον τρόπο την συμβατότητά του με κομμάτια δικά μας. Πιθανότατα η Μόνικα να είναι και για εσάς ένας τέτοιος άνθρωπος.


Ας υποθέσουμε πως δεν σε γνωρίζει κάποιος, τι έχεις να πεις για σένα;

Είμαι δραστήρια, δημιουργική, ευαίσθητη και ονειροπόλα. 

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την γιόγκα και τον διαλογισμό; Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από αυτό;

Στην αρχή με ενθουσίαζε η αίσθηση χαράς που είχα μετά τα μαθήματα. Το σώμα μου αβίαστα έμπαινε στις περισσότερες θέσεις(Asanas) και αυτό με γέμιζε αυτοπεποίθηση. Με τον καιρό κατάλαβα πως η γιόγκα είναι πολλά πράγματα παραπάνω. Είναι υπομονή, επιμονή, αποδοχή και παρατήρηση.

Δεν είναι όλες οι ημέρες πρακτικής ίδιες, ούτε το σώμα ή ο νους ακολουθούν πάντα με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, εστιάζεις στο σήμερα με όσα εκείνο φέρει. 

Έφτασα σε ένα σημείο μέσα μου που ήθελα να δώσω πράγματα και εγώ στους μαθητές. Να αφήσω το δικό μου λιθαράκι. Να βοηθήσω. Να προσφέρω. Τότε ξεκίνησα το εκπαιδευτικό δασκάλων αλλά και τα δικά μου μαθήματα. Πάντα όμως παραμένουμε μαθητές. Έχουμε τόσα να μάθουμε. 

Κάθε δάσκαλος, flow ή asana έχει να σε διδάξει σημαντικά μηνύματα.


Θα ήθελα να μας βοηθήσεις να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τι είναι ουσιαστικά η γιόγκα. Τι ακριβώς πρεσβεύει και από πού προέρχεται; 

Η γιόγκα είναι ένα φιλοσοφικό σύστημα και προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη yuj που σημαίνει ένωση. Ένωση νου και σώματος. 

Μητρόπολη της γιόγκα είναι η Ινδία.

Η σωματική πρακτική είναι μόνο μια πτυχή της και ίσως η πιο διαδεδομένη στον δυτικό πολιτισμό. Σκοπός είναι η απελευθέρωση σε όλα τα επίπεδα.  

Υπάρχουν πολλά είδη, σωστά; Η επιλογή πως πρέπει να γίνεται; Παίζει ρόλο ο χαρακτήρας μας σε αυτή την απόφαση; Δηλαδή στο τι θα μας ταιριάξει καλύτερα; Εσύ ανήκεις σε κάποιο είδος;

Ναι, υπάρχουν διαφορετικά είδη/σχολές. Δεν υπάρχει κανόνας σε αυτό. Μπορεί να ξεκινήσουμε ένα συγκεκριμένο είδος και στην πορεία να θέλουμε να ασχοληθούμε και με κάποιο άλλο ή να τα συνδυάσουμε. 

Η προσωπικότητα είναι ένας παράγοντας που μπορεί να μας επηρεάσει αλλά όχι αποκλειστικός. Προσωπικά, μοιράζω τις τάξεις μου σε είδος και επίπεδα ώστε να μην τραυματιστεί κάποιος. Δεν θα ήθελα να με κατατάξω κάπου. 

Μιας και διανύουμε μια δεύτερη καραντίνα και ο κόσμος μένει σπίτι, τι θα του πρότεινες να κάνει για να νιώθει καλύτερα; 

Να κάνει πράγματα για τον ίδιο και τους αγαπημένους του. Οι ρυθμοί πριν την καραντίνα δεν μας επέτρεπαν να δούμε όλοι μαζί μια ταινία, να μαγειρέψουμε ή να συζητήσουμε. Δεν είναι κάθε ημέρα εύκολη αλλά είναι στο χέρι μας να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Αυτή είναι η συμβουλή μου.

Εσύ πως νιώθεις μέσα σε αυτή την συνθήκη;

Ανάμεικτα. Είναι ημέρες που ξυπνάω και αισθάνομαι παραγωγική και άλλες που δεν θέλω να κάνω πολλά πράγματα. Αποδέχομαι και τις δύο φάσεις. Προσπαθώ να δημιουργώ καθημερινά ένα πρόγραμμα και όσο μπορώ να το ακολουθώ. 

Τι ρόλο παίζει η διατροφή στη ζωή μας; Θα πρότεινες κάποιες βασικές ίσως τροφές που μπορούν να μας ενδυναμώσουν;

Η διατροφή στην ζωή μας παίζει σημαντικό ρόλο. Η τροφή μπορεί να αποτελέσει φάρμακο και ασπίδα προστασίας αν καταναλώνουμε φαγητά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ή αντίθετα να αποτελέσει δηλητήριο για τον οργανισμό μας αν αμελούμε την διατροφή μας συστηματικά.

Η αποδοχή του εαυτού πως επιτυγχάνεται;

Αποδοχή είναι να δέχεσαι αυτό που συμβαίνει. Θέλει συστηματική προσωπική δουλεία σε πολλά επίπεδα. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική πορεία σε αυτό. 

Ποια είναι η συμβουλή που θα έδινε η μικρή Μόνικα σε σένα σήμερα; Και τι πιστεύεις ότι θα ήθελε ο μικρός εαυτός σου να μοιραστεί και με τους υπόλοιπους ανθρώπους;

Να τολμάει περισσότερο,  να μην φοβάται την αποτυχία και να χαμογελάει. Ακόμα είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως κάθε άνθρωπος που συναντάμε είναι ένα μικρό σχολείο. Το να εμπιστεύεσαι όσα σου φέρνει η ζωή είναι η καλύτερη σκέψη που θα μπορούσα να μοιραστώ με κάποιον. 


Αγαπημένα

Ποιο βιβλίο κέρδισε μια θέση στην καρδιά σου και γιατί; 

"Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις;" Είναι το πρώτο βιβλίο αυτοβελτίωσης που αγόρασα πριν χρόνια. Αποτέλεσε αφετηρία για την εσωτερική μου εξερεύνηση. 

Ποια ταινία αγαπάς λίγο παραπάνω και γιατί; 

«Η ζωή είναι ωραία», του Μπενίνι. Δύναμη ψυχής και αγάπη για την οικογένεια κάτω από τις πιο απάνθρωπες συνθήκες. 

Υπάρχει κάποια φράση που να σου δίνει κίνητρο ή να σε εμπνέει, και αν ναι ποια; 

Αρκετές ανάλογα την περίοδο που διανύουμε. Δύο που με βοηθάνε τελευταία είναι: Trust the timing of your life, every champion was once a contender who refused to give up. 

Αυτό σημαίνει, «Εμπιστευτείτε το χρονοδιάγραμμα της ζωής σας, κάθε πρωταθλητής ήταν κάποτε υποψήφιος που αρνήθηκε να τα παρατήσει».

Ένα ταξίδι όνειρο ζωής..

Ινδονησία και Ισλανδία να δω το βόρειο σέλας.

Η μέρα μου περιλαμβάνει..

Καλό πρωινό, γυμναστική, να μαθαίνω τουλάχιστον 3 πράγματα τα οποία δεν ήξερα χθες.

Για μένα το σημαντικότερο είναι..

“Η ανθρωπιά.”

Ξυπνάς και έχεις μια υπερ δύναμη. Ποια είναι και τι κάνεις;

“Η τηλεμεταφορά. Να έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο και να ανακαλύπτω καινούρια μέρη.”

Με θυμώνει..

“Η έλλειψη συμπόνιας”

Άνθρωπος για μένα σημαίνει..  

“Να προσφέρεις, να μοιράζεσαι, να αγαπάς.”

 

Αυτή είναι μια μικρή γεύση από την Μόνικα ως άνθρωπο. Το να επιλέγεις καθημερινά την ζωή που θες να έχεις, είναι το πιο σημαντικό δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Πιθανότατα να υπάρχουν μέρες –μπορεί και πολλές μέρες- που να νιώθεις ότι δεν μπορείς. Αυτό όμως είναι σίγουρα ένα μεγάλο ψέμα. Τα πάντα μπορεί να ξεκινήσουν εδώ και τώρα. Το πρώτο βήμα είναι η σκέψη και η απόφαση. Το δεύτερο είναι η πράξη!

 

Που μπορείς να την βρεις;

Το κανάλι της: https://www.youtube.com/channel/UClvp4T4Rlxq9WJlFoOm0YaA

To Instagram της: https://www.instagram.com/monikaskwiecien/

To Facebook της:https://www.facebook.com/monikaskwiecien

 

You Might Also Like

0 Comments

Like us on Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *