Να είσαι ελεύθερος

Μαΐου 02, 2017




 Το να νιώθεις ελεύθερος στη ζωή σου, είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια για μια καλή ζωή. Ελεύθερος από φόβους, ανασφάλειες και εγωισμούς. Σαφώς και όλοι οι άνθρωποι έχουν ανασφάλειες, μιας και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

 Ακόμα και τα σούπερ μοντέλα, ακόμα και όσοι βλέπετε στην τηλεόραση και τα περιοδικά, έχουν και αυτοί τις δικές τους ανασφάλειες. Πάντα δεν λέμε άλλωστε « Σιγά, τι ανασφάλειες να έχει αυτή» ή «τι της λείπει», και άλλα τέτοια παρόμοια; Όλα αυτά χρειάζονται δουλειά και είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε!

 Όπως είχε πει ο Sri Nisargadatta Maharaj, Ινδός γκουρού « Είναι πάντα τα ψεύτικα που σε κάνουν να υποφέρεις: οι ψεύτικοι φόβοι και επιθυμίες, οι ψεύτικες αξίες και ιδέες, οι ψεύτικες ανθρώπινες σχέσεις. Παράτα τα ψεύτικα και θα απελευθερωθείς από τον πόνο. Η αλήθεια φέρνει την ευτυχία, η αλήθεια απελευθερώνει». Λίγο να κάτσεις και να αναθεωρήσεις κάποιες σκέψεις, θα βοηθηθείς σε βαθμό που δεν θα περιμένεις. Όταν θα φοβηθείς για κάτι αναρωτήσου, αν ο φόβος είναι υπαρκτός και αν αξίζει να νιώθεις έτσι. Επίσης, όταν νιώθεις εγωισμό κάτσε πάλι και αναρωτήσου, αν αξίζει.

 Με απλά λόγια, ως ελευθερία ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία κάποιος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς περιορισμούς. Μην ξεχνάμε όμως, πως η ελευθερία του ενός σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Μην φοβάσαι λοιπόν να κυνηγάς τα όνειρά σου, μην φοβάσαι να λες αυτό που νιώθεις, μην δέχεσαι τα λόγια κάποιων που δεν τα έχεις ζητήσει.

 Να είσαι «καλός» άνθρωπος, να βοηθάς όσο και όπως μπορείς και πάνω απ΄όλα να έχεις τον εαυτό σου. Δεν εννοώ το εγωιστικό «εγώ» και κανένας άλλος, αλλά εννοώ αυτό της αυτοεκτίμησης.

 Ένα άλλο κομμάτι της ελευθερίας, είναι τα λάθη μας. Πολλοί άνθρωποι τα αρνούνται και άλλοι τα μισούν. Άλλοι πάλι δεν τα παραδέχονται και άλλοι υποφέρουν από αυτά. Μην κάνεις τίποτα από τα παραπάνω, γιατί δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι από τα παραπάνω! Να μάθεις να αγαπάς τα λάθη σου, ακόμα και αν κάποια από αυτά σου στέρησαν κάτι που ήθελες πολύ. Τα λάθη μας είναι μέρος του εαυτού μας, είναι κομμάτι του χαρακτήρα μας , καθώς πολλές φορές αυτά έχουν διαμορφώσει σημαντικά την εξέλιξή μας. Όταν τα αρνείσαι, με κάποιον τρόπο αρνείσαι και τον εαυτό σου. Να τα χρησιμοποιείς για να μαθαίνεις και στην τελική, με γεια σου με χαρά σου. Να τα κουβαλάς μαζί σου, κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού σου και να προχωράς.


 Ο φόβος επίσης είναι ένα συναίσθημα που σε κρατάει πίσω σε πολλά πράγματα και σου στερεί την ελευθερία. Δεν κάνεις και δεν λες όσα νιώθεις γιατί φοβάσαι την απόρριψη. Άλλωστε και ο Gustave Flaubert, Γάλλος συγγραφέας υποστήριζε πως, οι πιο ένδοξες στιγμές της ζωής δεν είναι οι λεγόμενες μέρες επιτυχίας, αλλά, περισσότερο, οι μέρες εκείνες που, μετά από απόρριψη και απελπισία, αισθάνεσαι να μεγαλώνει μέσα σου η θέληση για ζωή και η υπόσχεση για μελλοντικά επιτεύγματα. Και επειδή μία ζωή την έχουμε, να τσαλακώνεστε, να κάνετε λάθη, να ονειρεύεστε, να τολμάτε και να αγαπάτε. Κάντε ταξίδια, γεμίστε το μυαλό σας με όμορφες στιγμές και εμπειρίες, μην υποτιμάτε τους άλλους και κάπως έτσι θα είστε πάντα ελεύθεροι και χαρούμενοι άνθρωποι.

You Might Also Like

0 Comments

Like us on Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *