Όταν οι παρέες γράφουν ιστορίες

Ιουνίου 18, 2017



 Η ομάδα Γέφυρα είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός,που έχει καταφέρει να γίνει λίγο πιο γνωστή μέσα από την βοήθεια του ''απλού Κόσμου''. Να σκέφτεσαι για τον κόσμο και το μέλλον του, να σκέφτεσαι για σένα και ταυτόχρονα για όλους τους άλλους, μιλώντας για την ιστορία, τα όνειρα και τα σχέδια. Όλα αυτά είναι που έχει ανάγκη κάθε άνθρωπος,μιας και η βάση της οικογένειας αποτελείται και από τέτοια βασικά κομμάτια. Οι άστεγοι είναι μια ευαίσθητη ομάδα και σε συνεργασία με την ομάδα «Ενεργός Δράση», γίνεται η προσπάθεια για μια καλύτερη ενημέρωση και ώθηση προς τον εθελοντισμό. Όταν όλα γίνονται με καρδιά δεν γίνεται να μην προχωράει ο κόσμος. Στην τελευταία ανάρτησή τους στα social media υποστηρίζουν πως πάντα οι παρέες γράφουν ιστορίες και η δική τους ιστορία αφορά την προσφορά στον συνάνθρωπο και το συναίσθημα της προσφοράς είναι ανεκτίμητο. Μια ομάδα με κίνητρο την αλληλεγγύη και την υποστήριξη ανθρώπων που έχουν βρεθεί σε μια δύσκολη θέση. Ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος και εσύ μπορείς να βοηθήσεις σε αυτό.

Πότε και πως δημιουργήθηκε η ομάδα σας;
  Η ομάδα μας δημιουργήθηκε το 2015. Είμαστε σχετικά νέο σωματείο, αλλά τα άτομα που τη δημιούργησαν είχαν ήδη την εμπειρία της συμμετοχής τους σε άλλες εθελοντικές ομάδες που προσέφεραν κοινωνική εργασία στο δρόμο. Υπήρξε λοιπόν αυτή η ομάδα ανθρώπων που θέλησαν να δημιουργήσουν τη ‘’Γέφυρα’’ και αργότερα η ομάδα αυτή επεκτάθηκε με άλλους ανθρώπους που δεν είχαν απαραίτητα την εμπειρία ή την επαγγελματική ιδιότητα του κοινωνικού λειτουργού αλλά θέλησαν να προσφέρουν, να εκπαιδευτούν και συνδράμουν εξίσου σημαντικά.

Από πόσα μέλη απαρτίζεται η ομάδα σας;
  Η ομάδα μας έχει γύρω στους 30 ενεργούς εθελοντές αλλά μετρά και κάποιους υποστηρικτές, οι οποίοι δεν είναι μέλη αλλά στηρίζουν έμπρακτα τις δράσεις μας.

Πως καταφέρνετε να συνδυάζετε την κανονική σας ζωή με αυτή του εθελοντισμού;
  Η δυσκολία του να ισορροπήσεις μια δουλειά, προσωπικό χρόνο και την εθελοντική σου δράση είναι πάντα μεγάλη, καθώς όλοι μας αντιμετωπίζουμε την έλλειψη του χρόνου για να διεκπεραιώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας. Η αλήθεια είναι πως ‘’Η Γέφυρα’’ είναι αρκετά ευέλικτη ως προς το χρόνο αλλά και τον τρόπο που θα συνεισφέρει κάποιος εθελοντής και εφόσον υπάρχει θέληση για προσφορά όλα τα υπόλοιπα προσαρμόζονται. 

Οι Έλληνες γενικά θεωρείτε πως είναι ανοιχτός λαός στον εθελοντισμό;
  Ο εθελοντισμός είναι μια νοοτροπία που γίνεται όλο και πιο οικεία στον ελληνικό λαό καθώς οι συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης επιβάλλουν τη συνεισφορά μη κρατικών δομών και την ύπαρξη ατομικών πρωτοβουλιών και την οργάνωση ομάδων με στόχο τη βελτίωση πτυχών της κοινωνίας.

Ποιο ακριβώς είναι το έργο σας;
  Το έργο μας συνοψίζεται στην ιδέα του να παρέχουμε βοήθεια στους  ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση δρόμου. Αυτό σημαίνει ομάδες όπως άστεγοι, ουσιοεξαρτώμενοι-ες , εκδιδόμενοι-ες, παιδιά σε κατάσταση δρόμου, πρόσφυγες/ μετανάστες. Η βοήθεια που παρέχουμε είναι τόσο ψυχολογική υποστήριξη μέσω της συμβουλευτικής προσέγγισης, παράλληλη μέριμνα και όπου χρειαστεί συνοδεία για συλλογή απαραίτητων δικαιολογητικών για την έκδοση επιδομάτων και απαραίτητων προσωπικών εγγράφων όπως (ΑΦΜ, ανανέωση φορολογικής δήλωσης)  αλλά και υλική στήριξη μέσω της παροχής ρουχισμού, τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης.

  Ο στόχος της ομάδας μέσα από όλα αυτά είναι κάθε άνθρωπος που βρίσκεται στο δρόμο να έχει τα εφόδια για να διεκδικήσει τα δικαιώματα του, βοήθεια στο να χτίσει μια νέα ζωή και να επανασυνδεθεί με την κοινωνία. Παράλληλα, ‘’η Γέφυρα’’ διοργανώνει ημερίδες και σεμινάρια κατάρτισης των εθελοντών αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου,  με σκοπό την αφύπνιση και την εκπαίδευση όλων γύρω από το θέμα της αστεγίας.


Πως θα μπορούσε να σας βοηθήσει κάποιος;
  Οι τρόποι για να βοηθήσει κάποιος όπως προαναφέραμε ποικίλλουν ανάλογα με το χρόνο κάποιου, τις γνώσεις του αλλά και τις εκάστοτε ανάγκες της ομάδας. Αυτό που πρέπει κάποιος να κάνει για να συνεισφέρει είναι να επικοινωνήσει μαζί μας είτε μέσω email, είτε μέσω της σελίδας μας στο facebook, να δηλώσει το ενδιαφέρον του, να γνωρίσει την ομάδα και να βρούμε μαζί τον τρόπο.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες κάθε εθελοντή;
  Κάθε εθελοντής μπορεί να συνδράμει με διαφορετικούς τρόπους. Ως επί το πλείστον οι εθελοντές μας προσφέρουν κοινωνική εργασία στο δρόμο, αλλά χωρίς αυτό να είναι η μόνη αρμοδιότητα που θα μπορούσε να έχει κάποιος. Υπάρχουν εθελοντές που συμβάλλουν στην εύρεση χορηγιών ή βοηθούν στη λειτουργία του γραφείου

Έχετε κάποιον απώτερο στόχο για το μέλλον;
  Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να καταφέρουμε να αλλάξουμε την κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά όπου δρούμε τόσο ώστε να μην υπάρχουν άνθρωποι σε κατάσταση δρόμου. Φυσικά ο στόχος αυτός φαντάζει ιδανικός, οπότε κάθε άνθρωπος που λαμβάνει την όποια μορφή στήριξης από εμάς και κατορθώνει να βελτιώσει τον τρόπο ζωής του, για εμάς είναι μια μεγάλη χαρά.

Νιώσατε ποτέ συναισθηματικά φορτισμένοι, τόσο ώστε να θελήσετε να τα παρατήσετε;
  Όσοι εθελοντές ενεργούν στο δρόμο και έρχονται συχνά σε επαφή με τους ανθρώπους σε κατάσταση δρόμου είναι βέβαιο ότι θα γνωρίσουν συναισθήματα ματαίωσης λόγω των δυσκολιών. Έχοντας αυτή τη συνθήκη ως λογική απόρροια, η πρόεδρος του σωματείου μας και ψυχοθεραπεύτρια προσφέρει ομαδική εποπτεία για την ομάδα 2 φορές το μήνα έτσι ώστε να αποφορτίζεται όλη η ομάδα από ο,τι την απασχολεί σχετικά με το έργο της ‘’Γέφυρας’’ και να υπάρχει μια πιο λειτουργική ομάδα.

Ποια ήταν η πιο συγκινητική ιστορία που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε;
  Η ομάδα έχει σίγουρα συναντήσει πολλές συγκινητικές ιστορίες στην πορεία της. Μία από τις πιο συγκινητικές είναι αυτή της άστεγης κυρίας  Χ. Η οποία έπειτα από χρόνια που βρισκόταν μόνη της στο δρόμο και από ένα χρόνο που ερχόταν σε εβδομαδιαία βάση σε επαφή με την ομάδα,  κατάφερε να βρει εργασία και να νοικιάσει κάποια στέγη. Αυτό το περιστατικό έδωσε μεγάλη δύναμη σε όλη την ομάδα και ευελπιστούμε και σε άλλες ιστορίες με παρόμοια κατάληξη.

Πως θα μπορούσαν τα media και γενικά ο χώρος της δημοσιογραφίας να βοηθήσει στο έργο σας;

  Ο χώρος της δημοσιογραφίας και των socialmedia αποτελεί μια κινητήρια δύναμη στο έργο μας καθώς η διαφήμιση της ομάδας είναι πολύ σημαντική, τόσο στην εύρεση εθελοντών όσο και στην εύρεση χορηγιών και πόρων. Η ανάδειξη της ομάδας σε διάφορα μέσα και στα κοινωνικά δίκτυα έχει προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην ομάδα.

Τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους ανθρώπους;

  Το μήνυμα της ‘’Γέφυρας’’ δεν είναι άλλο από αυτό της αλληλεγγύης. Είναι γεγονός  ότι ο καθένας από εμάς είναι εν δυνάμει άστεγος, και ότι όλοι μπορούμε να συνδράμουμε έτσι ώστε να βοηθήσουμε μέσα από τη δυναμική μιας ομάδας κάνοντας κάθε μικρή πράξη αλληλεγγύης σημαντική.



 Τρόποι επικοινωνίας: 

•     Email: info.gefyra@gmail.com
•     Facebook: Γέφυρα/ TheBridge
•     Instagram: gefyra
•    Τηλεφωνικά: 211844708 (10:00 - 14:00)

You Might Also Like

0 Comments

Like us on Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *