Καθημερινή ευτυχία

Ιουλίου 18, 2017


Τα περισσότερα από τα κείμενα που συναντάς μέσα στη μέρα σου, πιθανόν αναφέρονται στην ευτυχία. Πράγματι υπάρχουν πολλά, μιας και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Τα τελευταία χρόνια η ψυχική υγεία του ανθρώπου παίζει πρωταρχικό ρόλο. Οι υποχρεώσεις έχουν πολλαπλασιαστεί, οι ρυθμοί είναι γρήγοροι και άντε να καταφέρεις να τα προλάβεις όλα. Όμως Αξίζεις και πρέπει να καταφέρεις να ζεις όπως σου ταιριάζει. Δηλαδή όμορφα.
 Πολλοί είναι οι άνθρωποι που εύχονται να υπήρχαν παραπάνω ώρες μέσα στη μέρα τους, ώστε να κατάφερναν όλα όσα ήθελαν. Τα παιδιά που ίσως έχεις, οι υποχρεώσεις στη δουλειά, ακόμα και οι δουλειές στο σπίτι είναι αρκετές για να σε στρεσάρουν. Είναι αρκετά όλα αυτά για να σου τρώνε τις περισσότερες ώρες της μέρας. Απευθύνομαι και σε σένα που μπορεί να είσαι φοιτητής και να μην ξέρεις πως να οργανωθείς. Σχολή, ίσως κάποια φροντιστήρια και διάβασμα! Τι να κάνουμε, αυτά είναι στάδια της ζωής μας.
 Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τι μπορεί να σε βοηθήσει στην οργάνωση και ποια είναι αυτά τα μικρά πραγματάκια που θα σε κάνουν να γεμίζεις τις μπαταρίες σου πιο εύκολα.
1. Κάνε μια Βόλτα:
Θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες μια βόλτα μόνος σου; Ναι, μόνος σου! Αν σε κάνει να βαριέσαι αυτή η σκέψη, είναι γιατί δεν το προσπάθησες ή γιατί δεν κατάφερες να χαλαρώσεις. Στην πραγματικότητα είναι υπέροχο αυτό το συναίσθημα. Πάρε έναν καφέ και περπάτα. Θα με θυμηθείς.
2. Άκου μουσική:
Τι και αν έχει κίνηση ο δρόμος και η ζέστη είναι αφόρητη, εσύ μπορείς να ακούς μουσική σε κάθε διαδρομή σου! Θα σε κάνει να ξεχνιέσαι λίγο και να χαλαρώνεις.

3. Διάβασε ένα βιβλίο:
Ειδικά τώρα που καλοκαίριασε δεν έχεις δικαιολογία. Πάρε ένα βιβλίο που θα σε κάνει να ταξιδεύεις, θα σου φτιάχνει την διάθεση και θα σε εμπνέει. Ακόμα και αν έχεις ελάχιστο χρόνο ελεύθερο μέσα στη μέρα σου, ξέκλεψε έστω και ένα μισαωράκι. Θα σε ανανεώσει.
4. Πήγαινε μια μονοήμερη:
Την Κυριακή που έχεις κενό από την δουλειά, μην μείνεις σπίτι . Βγες έξω με τους ανθρώπους που Εσύ θες. Διασκεδάστε! Αν μένεις στην Αθήνα, η Αίγινα είναι μόλις 1 ώρα από εκεί. Φθηνά τα εισιτήρια, όμορφες θάλασσες και ταβερνούλες. Τι το σκέφτεσαι;
Αν πάλι δεν είσαι από Αθήνα κανόνισε και εσύ τις εκδρομούλες σου. Η Ελλάδα φημίζεται για την ομορφιά της. Θες να ξεκουραστείς, αλλά προσπάθησε να κάνεις ταξίδια και να κυνηγάς νέες εμπειρίες.
5. Βρες ένα χόμπι:
Όταν έχεις βρει αυτό που σε κάνει να ξεχνιέσαι και αυτό που καταφέρνει να σε ηρεμεί είσαι τυχερός. Είναι κάτι που με έναν περίεργο τρόπο σε κρατάει σε εγρήγορση και σε γεμίζει χαρά και αυτοπεποίθηση. Αν δεν έχεις βρει, φρόντισε να βρεις κάτι και γρήγορα.
6. Βοήθα όπου και όπως μπορείς:
«Η μέθοδος για να μειώσουμε το στρες δεν είναι να μειώσουμε τις απαιτήσεις, αλλά να αυξήσουμε την υποστήριξη», το έχει πει άλλωστε και ο Ben Fletcher, Βρετανός επιστήμονας.
Όμως «Το να βοηθάς τους συνανθρώπους σου είναι ωραίο, αλλά μόνο όταν γίνεται με χαρά, με όλη σου την καρδιά και με ελεύθερο πνεύμα», είχε αναφέρει η Pearl Buck, Αμερικανίδα συγγραφέας.
Μιας και είναι και καλοκαίρι και οι ζέστες είναι αφόρητες, θα ήταν ιδανικό να προσφέρεις μια βοήθεια και στα αδέσποτα ζώα. Λίγο νερό θα τα δροσίσει και λίγη τροφή θα τα ανακουφίσει. Ακόμα και αν δεν τα αγαπάς ή δεν τρέφεις κάποια συμπάθεια για αυτά, σκέψου πως και αυτά έχουν ψυχή. Φαντάσου και την αγάπη που θα λάβεις από αυτά. Όποιος ταΐζει ένα πεινασμένο ζώο ταΐζει την ίδια του την ψυχή
7. Ευγνωμοσύνη:
Όταν καταφέρεις να εντάξεις αυτή την μικρή αλλά τόσο θαυματουργή λέξη, θα αγγίξεις το σημαντικότερο μέρος της ευτυχίας.
Για να κλείσουμε όμως θα σου πω μια παροιμία. Αν αυτά σου φαίνονται δύσκολα και γενικά νιώθεις πως δεν είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, να κάθεσαι και να συλλογίζεσαι την παρακάτω Ινδιάνικη ιστορία.
Ένας σοφός ινδιάνος της  φυλής Τσερόκι, έλεγε στον εγγονό του για τη μάχη που γίνεται μέσα στην ψυχή των ανθρώπων:

-"Γιε μου", η μάχη γίνεται ανάμεσα σε δυο λύκους που έχουμε όλοι μέσα μας. Ο Ένας Λύκος είναι το Κακό.  Είναι ο θυμός, η ζήλια, η θλίψη, η απογοήτευση, η απληστία, η αλαζονεία, η ενοχή, η προσβολή, τα ψέματα, η ματαιοδοξία, η υπεροψία. Με μια λέξη είναι το 'Εγώ'.... Ο άλλος Λύκος είναι το Καλό. Είναι η χαρά, η ειρήνη, η αγάπη, η ελπίδα, η ηρεμία, η ταπεινοφροσύνη, η ευγένεια, η φιλανθρωπία, η συμπόνια, η γενναιοδωρία, η αλήθεια, η ευσπλαχνία. Είναι το "Είναι'' Ξέρεις ποιος από τους δύο λύκους νικάει;
Ο εγγονός το σκέφτηκε για ένα λεπτό, αλλά μην βρίσκοντας απάντηση ρώτησε τον σοφό Ινδιάνο:  Ποιος λύκος νικάει;
Ο σοφός Ινδιάνος απάντησε: "Αυτός που ταΐζεις."
Υ.Γ.  Μέσα μας έχουμε τον καλό και τον κακό λύκο. Και νικάει αυτός που ταΐζουμε περισσότερο.

You Might Also Like

0 Comments

Like us on Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *