Πως το πρόγραμμα θα αλλάξει την ζωή σου

Οκτωβρίου 16, 2020

Ξυπνάς και δεν έχεις πρόγραμμα.  Φτιάχνεις έναν καφέ και σκέφτεσαι πως θα κυλήσει η μέρα σου.  Πελαγώνεις. Δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις. Είναι τόσα πολλά που πρέπει να κάνεις αλλά αγχώνεσαι και τι πιο ιδανικό από μια μικρή αναβολή. Δεν μπορείς να σταματήσεις όμως. Πας στην δουλειά, γυρνάς, όλα ίδια. Δεν έχεις πρόγραμμα. Δεν έχεις ζωή. 

Πως το πρόγραμμα θα σε βοηθήσει να μην χάνεσαι

Οι υποχρεώσεις είναι πολλές. Τόσες που πολλές φορές σε κουράζουν και μόνο που τις σκέφτεσαι. Υποχρεώσεις απέναντι σε δασκάλους, εργοδότες ακόμα και γονείς. Και εσύ υπάρχεις κάπου μέσα σε όλα αυτά χωρίς να ξέρεις ακριβώς τι να κάνεις και πως να συνεχίσεις, με αποτέλεσμα να χάνεσαι μέσα στο χάος που δημιουργείτε. Δεν ξέρεις που να στοιβάξεις τις δικές σου επιθυμίες, αυτές που ίσως και να μην έχουν καμία σχέση με το καθημερινό σου πρόγραμμα. Βλέπεις σιγά-σιγά τον εαυτό σου να δυσκολεύεται να ακολουθήσει την ροή και να ξεκινήσει δυναμικά την μέρα του. Πηγαίνεις, έρχεσαι. Όλα σχεδόν ίδια. Πάντα. Και πως να μην είναι όταν εσύ ο ίδιος δεν δίνεις την σημασία που πρέπει στη ζωή σου; 

Πως θα σε βοηθήσει το πρόγραμμα; 

  • Θα σε βοηθήσει για αρχή να δεις τι υπάρχει μέσα στην ζωή σου καθημερινά
  • Θα σε βοηθήσει να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές και να διώξεις ότι δεν θέλεις
  • Θα αξιολογήσεις καλύτερα τους χρόνους σου
  • Θα μειώσεις σε ένα μεγάλο βαθμό το άγχος
  • Και τέλος, αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου. Βάλτο και αυτό στο πρόγραμμα. Έστω και 20' θα βοηθήσουν σημαντικά στην ψυχολογία σου

Πως γίνεται να μην χάνεσαι;   

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα, είναι να καταφέρεις να είσαι έστω και για λίγο ειλικρινής με τον εαυτό σου. Στον πυρήνα της ψυχής σου κρύβονται πάντα όλες οι απαντήσεις, απλά πρέπει να μάθεις να δουλεύεις με τον εαυτό σου. Να σου επιτρέπεις δηλαδή να τον ακούς  και να μην τον έχεις συνέχεια στην επίθεση. 

Για να καταφέρεις κάποια μέρα να είσαι όλα αυτά που επιθυμείς δεν φτάνει να ακολουθείς την ροή. Πρέπει να βρίσκεις την δική σου ενέργεια και να την τοποθετείς μέσα στην ροή της ήδη υπάρχουσας καθημερινότητας. 

Άρχισε να δίνεις σημασία

Είναι μια στιγμή που πρέπει να δώσεις έμφαση και να καταλάβεις πόσο σημαντικό πράγμα είναι το να έχεις στρατηγική στη ζωή σου. Αν αντιληφθείς την δυναμική που κρύβει το νόημα της στρατηγικής, θα γίνει ένα κλικ μέσα σου και θα αρχίσεις να λειτουργείς πιο μεθοδικά. Γιατί για να κάνεις αυτά που επιθυμείς χρειάζεται συνέπεια και πειθαρχία, ώστε να φτάσεις εν τέλει στον στόχο σου. Όταν συνειδητοποιήσεις την χρησιμότητα κάθε λεπτού δεν θα υπάρχει χρόνος για χάσιμο. 

❗ Πρόσεξε όμως! 

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χάσεις την ισορροπία σου και θα γίνεις μανιακός με το πρόγραμμα. Αυτό που συζητάμε εδώ είναι η αξία του να έχεις πρόγραμμα, όχι πως θα χαθείς μέσα σε αυτό. 

Πως θα το καταφέρεις;



  • Γράφε κάθε βράδυ ποια είναι τα σημαντικά μέρη τις επόμενης μέρας.
Μην στεναχωρηθείς αν κάποιες μέρες δυσκολευτείς να το ακολουθήσεις γιατί είναι και αυτό μέσα στον πρόγραμμα. Αυτή η τακτική θα σε βοηθήσει να έχεις οργανωμένη την μέρα σου, άρα το γεγονός ότι δεν θα χάνεσαι σκεπτόμενος με το τι πρέπει να κάνεις μετά, θα σου χαρίζει περισσότερα αποθέματα ενέργειας και αυτοπεποίθησης. Κάτι που θα χανόταν αν δεν είχες οργανωθεί από πριν. 
  • Κράτα ημερολόγιο

Εκεί μπορείς να γράφεις την απόδοσή σου, τι θα ήθελες να έχεις κάνει διαφορετικά και τι κέρδισες αυτή την μέρα (εμπειρία, ανθρώπους, στιγμές). Όταν δίνουμε σημασία εμείς οι ίδιοι στον χρόνο μας και στις προτεραιότητές μας , είναι σίγουρο πως βαδίζουμε όλο και πιο κοντά στο να πετύχουμε τον στόχο μας.  Το ημερολόγιο θα σε βοηθάει να θυμάσαι πιθανά λάθη, και γενικότερα θα σε βοηθάει κάθε φορά να σκέφτεσαι και να διαμορφώνεις εκ νέου την στρατηγική σου. 

  • Μην δυσκολεύεσαι να πεις όχι 
Όταν μας προτείνουν κάτι δυσκολευόμαστε να αρνηθούμε. Όμως όταν έχουμε γραμμένο το πρόγραμμά μας είναι πιο εύκολο να πούμε όχι σε κάτι και αυτό συμβαίνει γιατί γνωρίζουμε ότι αν δεχτούμε θα αφήσουμε κάτι για εμάς πιο σημαντικό πίσω. Ένας καλός τρόπος για να πούμε σε κάτι όχι, είναι να προτείνουμε κάτι εμείς για κάποια άλλη στιγμή. Έτσι δεν θα αισθανόμαστε άσχημα, εν αντιθέσει θα δεχόμαστε την παρέα του άλλου με κάποια τροποποίηση. 

❗ Ακόμα είναι σημαντικό σταδιακά να μάθεις να αυτοσχεδιάζεις. Μην φοβάσαι δηλαδή να αφήσεις κάτι για να κάνεις κάτι άλλο που εν τέλει το βρίσκεις καλύτερο. 

"Η υπερβολική ανάλυση οδηγεί σε παράλυση."
Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός, Νόμπελ 1953

Όσο και να μην το αντιλαμβάνεσαι μέσα σου κρύβονται όλα αυτά που είσαι προορισμένος να κάνεις. Είσαι έτοιμος να κάνεις μια παύση και να ακούσεις;

Ίσως το να φτιάξεις ένα πρόγραμμα να σηματοδοτεί και κάποιες σημαντικές αλλαγές στον τωρινό τρόπο ζωής σου. Ξεκίνα με ένα βήμα την φορά, άκουσε τις βαθιές επιθυμίες σου και άσε τον αρνητισμό απ' έξω. Θα έχεις κάνει ήδη την μισή διαδρομή. Μονάχα να θυμάσαι πως τα όνειρα αν δεν έχουν στόχους, παραμένουν όνειρα! 


See You Soon, Mauri Toulipa

You Might Also Like

2 Comments

  1. Είμαι άνθρωπος του προγράμματος. Συνηθίζω να οργανώνω την καθημερινότητα, τις υποχρεώσεις και τις δουλειές μου, αλλά είναι τόσο τέλειο όταν έρχεται εκείνη η μέρα που ξεφεύγω, και απλά δεν κάνω τίποτα που να υπάρχει στην λίστα μου...
    Είναι μαγικό να μπορείς να λειτουργείς με πρόγραμμα, αλλά να αφήνεσαι και στο απρόβλεπτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά. Άλλωστε χρειαζόμαστε ισορροπία για να είμαστε καλά.
      Η αγαπημένη μου φράση είναι η εξής, Η λέξη «ευτυχία» θα έχανε τη σημασία της αν δεν την εξισορροπούσε η λύπη
      (Καρλ Γιούνγκ), και νομίζω πως αυτή περιγράφει απόλυτα την ζωή!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Να έχεις μια όμορφη μέρα!🖤

      Διαγραφή

Like us on Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *