Χτίστε την τέλεια καριέρα

Απριλίου 05, 2017




 Είναι μια πρόκληση να ασχοληθείς σοβαρά με το κομμάτι της εργασίας. Βλέπεις είναι το μισό κομμάτι της ζωής σου και εκτός από πολλή δουλειά χρειάζεται και σωστό τρόπο διαχειρίσεις. Πιστεύω ότι ποτέ δεν είναι αργά για τίποτα. Όλοι οι άνθρωποι σε όλες τις ηλικίες,μπορούν να βελτιώνονται αν προβληματίζονται και ασκούνται. Για μένα αρκεί μια σπίθα προβληματισμού για να έρθεις ένα ή κάποια βήματα πιο κοντά στον στόχο σου.
  Πριν λοιπόν αρχίσουμε να βλέπουμε πράγματα που θα σε βοηθήσουν στο να δημιουργήσεις την τέλεια καριέρα που ονειρεύεσαι,καλό είναι να σκεφτείς πως μέσα σε όλα αυτά πρέπει να καταφέρεις να περνάς καλά και να μην είναι μόνο ένας στόχος που πρέπει να επιτευχθεί. Όχι μόνο αυτό,αλλά και αυτό. Μην ξεχνάς να απολαμβάνεις την διαδρομή προς τον προορισμό σου.

1.Παρ το απόφαση,εσύ είσαι εσύ και αυτοί είναι αυτοί.
Αντιμετώπισε με θετικό,πρακτικό αλλά και κριτικό μάτι την εταιρία σου. Μην περιμένεις να τελειώσει η καριέρα σου σε μια μόνο δουλειά και μην σκοντάφτεις σε προβλήματα εσωτερικής πολιτικής.

2.Φρόντισε να ακούγονται οι προτάσεις σου.
Κάθε στιγμή χάους αποτελεί μια ευκαιρία για να κάνεις μια εισήγηση στους ανωτέρους σου. Όσοι ενδιαφέρονται για την καριέρα τους,οφείλουν όχι μόνο να αρπάζουν τέτοιες ευκαιρίες,αλλά και να τις αναζητούν.

3.Θέλεις να τρέξεις σε κούρσα ή να σέρνεις το καρότσι?
Οι εταιρίες ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες. Κάποιες ενέχουν  υψηλό κίνδυνο με δυνατότητα μεγάλων αποδόσεων,κάποιες άλλες αντιπροσωπεύουν μικρότερο κίνδυνο,αλλά είναι και λιγότερο επικερδείς. Να είσαι σίγουρος πως η καριέρα σου στηρίζεται σε σωστά πόδια.

4.Οι πράξεις μετράνε περισσότερο από τις αποφάσεις.
Αν πάρεις μια απόφαση και ενημερώσεις τον προϊστάμενό σου για το τι θα κάνεις εσύ με την ομάδα σου,για το καλό της καριέρας σου φρόντισε να πετύχεις.

5.Πόνταρε στο σωστό άλογο.
Εντόπισε τα άτομα που είναι σημαντικά για την εξέλιξή σου και κυνήγησέ τα. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να παρακάμψεις όσους σε εμποδίζουν να επικοινωνήσεις με αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις.

6.Μάθε τι πρέπει να κάνεις.
Η καριέρα σου εξαρτάται από την επιτυχία της εταιρίας σου στην επίτευξη των στόχων της,και εσύ οφείλεις να συνεισφέρεις στην προσπάθεια αυτή.Πριν σχεδιάσεις με κάθε λεπτομέρεια το πλάνο της δουλειάς σου,μάθε τι ακριβώς μπορεί να πετύχει η εταιρεία.

7.Φτιάξε τον χάρτη σου.
Για να φτάσεις στην κορυφή,πρέπει να φαίνεται ότι είσαι άνθρωπος που σκέφτεται στρατηγικά. Για να αποκτήσεις τη σχετική φήμη,πρέπει να δείχνεις ότι σκέφτεσαι βάσει ενός στρατηγικού πλάνου.

8.Μη μιλάς πολύ.
Είναι τρομακτικό πόσο λίγο ακούμε τους άλλους. Για το λόγο αυτό οι συναντήσεις με την ομάδα του προϊσταμένου προσφέρουν την τέλεια ευκαιρία για να δείξεις το κύρος σου. Για παράδειγμα την επόμενη φορά μην βιαστείς να πεις τις απόψεις σου. Άκουσε τους άλλους,αφομοίωσε όλα όσα είπαν και προσπάθησε να τα συνοψίσεις,αν μπορείς. Είναι και ένας τρόπος για να καταλάβεις τον συμφέρον σου και να στρέψεις την συζήτηση προς την σωστή κατεύθυνση.

9.Σημασία έχει ο τρόπος που μιλάς.
Για να πείσεις τους συνεργάτες σου να δεχτούν το σχέδιο δράσης που προτείνεις ,χρειάζεται να κάνεις συχνά παρουσιάσεις. Φρόντισε λοιπόν να έχεις καλή εισαγωγή.

10.Να είσαι καλά διαβασμένος.
Χρειάζεται ταλέντο,τέχνη,πολιτική ευαισθησία και οπορτουνισμό,για να απολαύσεις ό,τι καλύτερο μπορεί να σου προσφέρει η καριέρα σου. Χρειάζεται όμως και γνώσεις. Οι γνώσεις αυτές πρέπει να ξεπερνούν τα όρια του κλάδου σου. Οπλίσου καλά και προχώρα στον δρόμο που θες.

 Όταν υπάρχει θέληση και αυτό που θες να καταφέρεις το κάνεις με αγάπη,αργά ή γρήγορα θα το φτάσεις. Όπως είχε πει και η Μάργκαρετ Θάτσερ, δεν ξέρω κανέναν που να έχει φτάσει στην κορυφή χωρίς πολλή δουλειά. Αυτή είναι η συνταγή. Δεν θα σε οδηγήσει πάντα στην κορυφή, αλλά θα σε φέρει αρκετά κοντά.


Περισσότερες συμβουλές και ιδέες μπορείτε να αντλήσετε από το βιβλίο “Χτίστε την τέλεια καριέρα”,του Ken Langdon.

You Might Also Like

0 Comments

Like us on Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *