«Όπου και να πας, πήγαινε με όλη σου την καρδιά». Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για τον Κομφούκιο...

Δεκεμβρίου 07, 2018


Σκέφτηκα πως θα ήταν ωραίο να μοιράζομαι μαζί σας, εκτός από τα κείμενά μου, μερικά ακόμα πράγματα που αγαπώ. Έτσι λοιπόν κάθε φορά θα γνωρίζουμε μαζί και κάποιες σημαντικές προσωπικότητες που έχουν προσφέρει σημαντικά πράγματα στον κόσμο. Θα μιλάμε για Φιλόσοφους, Επιστήμονες, Συγγραφείς και όχι μόνο. Θα μιλάμε για ανθρώπους που προσπαθούσαν ή προσπαθούν ακόμα για κάτι καλύτερο. Εσάς πως σας φαίνεται αυτή η ιδέα;

Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για τον Κομφούκιο

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Κομφούκιος (Confucius) γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 551 π.Χ. στην πόλη Κιουφου του κινέζικου κρατιδίου Λου. Ήταν γόνος μιας ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας. Η σύλληψή του έγινε εκτός γάμου και τη μέρα της γέννησής του ο πατέρας του ήταν 70 ετών, ενώ η μητέρα του μόλις 15. Τρία χρόνια αργότερα, ο πατέρας του πέθανε. 

Ήταν φτωχός και γι΄αυτό επιθυμούσε να μετριάζει των πόνο των ανθρώπων. Σε μεγάλο βαθμό ήταν αυτοδίδακτος, και η εργατικότητά του του χάρισε και μεγάλη σοφία. 

Μεγάλωσε σε μια μεταβατική περίοδο για την Κίνα. Ο Κομφούκιος ήταν Φιλόσοφος, Δάσκαλος αλλά και Πολιτικός. Ξεκίνησε ως κατώτερος διοικητικός υπάλληλος και σιγά-σιγά έφτασε στην θέση του υπουργού Δικαιοσύνης. Είχε προσπαθήσει να αλλάξει την κατάσταση τότε στην Κίνα, αλλά μάταια. Τότε λοιπόν παραιτήθηκε και άρχισε το δικό του ταξίδι. 

Στα 67 του χρόνια είχε απογοητευτεί με το σύστημα και γύρισε για να διδάξει τους  μαθητές του τη φιλοσοφία του, ώστε να μπορέσουν να γίνουν ενάρετοι και ανώτεροι άνθρωποι. Μετά τον θάνατό του ο Κομφουκιανισμός κέρδισε ευρεία αποδοχή, κυρίως γιατί οι βασικές αρχές του εξέφραζαν την κινέζικη κοινή γνώμη.
Ακόμα και σήμερα αποτελούν θεμελιώδεις αξίες της κινέζικης κοινωνίας. Γενικότερα οι διδασκαλίες και η φιλοσοφία του επηρέασαν βαθιά τη ζωή και τη σκέψη της Ανατολικής Ασίας.







Τώρα που μάθαμε μερικά πράγματα για τον ίδιο αλλά και τη ζωή του, θα δούμε τι έχει αφήσει πίσω.


 1. «Αν περπατώ μαζί με άλλους δύο ανθρώπους, ο καθένας τους θα είναι δάσκαλος μου. Θα πάρω τα καλά στοιχεία του ενός και θα τα μιμηθώ, και τα κακά στοιχεία του άλλου για να τα διορθώσω στον εαυτό μου.»

 2.«Οι προσδοκίες της ζωής εξαρτώνται από την επιμέλεια. Ο μηχανικός που θα τελειοποιήσει το έργο του πρέπει πρώτα να ακονίσει τα εργαλεία του.»


 3.«Το να αδικηθείς δεν σημαίνει τίποτα εκτός και αν συνεχίζεις να το θυμάσαι.»

 4. «Μελέτησε το παρελθόν αν θες να ορίσεις το μέλλον.»

 5.  Ξέχνα τις προσβολές, αλλά ποτέ μη ξεχνάς την καλοσύνη.

Εσύ ποιον θα ήθελες να δούμε την επόμενη φορά;


See You Soon, Mauri Toulipa!



You Might Also Like

1 Comments

  1. Πολύ ενδιαφέρον! "Το να αδικηθείς δεν σημαίνει τίποτα εκτός και αν συνεχίζεις να το θυμάσαι."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Like us on Facebook

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *